Kennisagenda

Meedenken over de agenda voor wetenschappelijk onderzoek

Van handleiding tot training

 

Het helpt altijd om je te verdiepen in al opgestelde kennisagenda’s. Dat brengt je op ideeën, net als ervaringen van andere patiëntenorganisaties. Enkele nuttige tools en inspiratiebronnen.

  • Handleiding patiënteninbreng bij het opstellen van onderzoeksagenda’s
    Deze handleiding (zip, 2.5MB) bestaat uit een korte vragenlijst, een stappenplan voor gebruik van een online enquêtetool, een bestand voor data-analyse en een format voor rapportage. Heel handig voor het doen en uitwerken van een onderzoek onder je achterban.
  • James Lind Alliance-methode
    Deze Engelse dialoogmethode is uitgebreider dan de methode die de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten gebruiken om tot een kennismethode te komen.
  • Kennisagenda’s
    Op deze pagina lees je meer over de aanpak van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. Je vindt hier ook links naar kennisagenda’s. Dat geeft je een indruk van allerlei denkbare onderzoeksvragen en helpt je bij het formuleren van de onderzoeksvraag van je achterban.
  • Zo zet je je aandoening op de onderzoeksagenda
    Een artikel van PGO-support met veel voorbeelden uit de praktijk, inclusief voorbeelden van patiëntenorganisaties die zelf het initiatief namen tot een kennisagenda. Dit artikel is ook gebaseerd op het dialoogmodel.
  • Training Participatie in wetenschappelijk onderzoek, van PGO-support
    Introductiecursus over de invloed van patiëntvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.
  • Training Een onderzoeksagenda maak je zo, van PGO-support
    Wat is de waarde van een onderzoeksagenda vanuit cliëntenperspectief en hoe stel je ‘m op? In deze cursus sta je stil bij de voordelen die een eigen onderzoeksagenda kan bieden en krijg je handvatten aangereikt om deze op te stellen.

 

Vragen of advies? Mail: kwaliteit@patientenfederatie.nl